Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Κατηραμένη εντροπία...

«Εντροπία: είναι το μέγεθος της αταξίας της ύλης που παρατηρείται σε ένα σύστημα. Όσο μικρότερη εντροπία έχει ένα σώμα, τόσο πιο χρήσιμη ενέργεια διαθέτει και τόσο μεγαλύτερη είναι η τάξη που εμφανίζει. Στη φύση επικρατεί η πορεία προς την αύξηση της εντροπίας του Σύμπαντος.

Πιό απλά, για παράδειγμα τα σωματίδια που συγκροτούν ένα αχλάδι ή ένα σιδερένιο κρίκο βρίσκονται σε μια διάταξη στο χώρο λίγο πολύ κανονική. Όταν όμως αρχίζει να σαπίζει το αχλάδι ή να σκουριάζει ο κρίκος η διάταξη αυτή των σωματιδίων βαθμιαία αρχίζει να αποδιοργανώνεται και έτσι η εντροπία του συστήματος των αντικειμένων ν΄ αυξάνει.» 
(πηγή: Βικιπαίδεια)

Ακόμα πιο απλά, το οτιδήποτε μπορεί
  πολύ εύκολα να αποδομηθεί αλλά απαιτεί έργο και ενέργεια για να επανέλθει στην πρώτερή του κατάσταση ... (σαν να μου περιγράφουν την ντουλάπα μου ένα πράμα).


Ή ακόμα απλούστερα πρόκειται για την τάση του Σύμπαντος να μπουρδελοποιεί τα πάντα…


Ή μ’ άλλα λόγια είναι σα να σου περιγράφουν την οικονομικο- κοινωνικο-πολιτική κατάσταση ετούτης της χώρας…










3 σχόλια:

  1. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και το σχόλιό σου για την οικονομία είναι πολύ εύστοχο, πιστεύω ότι η αναδιατύπωση των φυσικών νόμων δεν είναι κάτι εφικτό.
    Για παράδειγμα, ας πούμε ότι βάζεις καινούργιες κουρτίνες στο σαλόνι και οι γάτες αποφασίζουν να παίξουν τον ταρζάν σ'αυτές.
    Ε, δεν υπάρχει επιστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @tikto
    μόνο το ότι ζούμε και αναπνέουμε είναι μια συνεχείς εναντίωση στην εντροπία.
    Όπως και να'χει, όμως δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να τα βάλω με τα φυσικά φαινόμενα. Λίγο χιούμορ μόνο για να τα εξευμενίσω... ίσως!

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή