Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

περί εκπαιδεύσεως και άλλων δαιμονίων

Ποια είναι η δημοφιλέστερη απάντηση σε όλα τα γκάλοπ που αναρωτιούνται για το πως μελλοντικά θα αλλάξει ετούτος ο μίζερος κι απαίσιος κόσμος;

Έλα βρε, σφίξου λίγο, θα το βρεις, όλοι το ξέρουν...
Καλά μη σε "παιδεύω" κιόλας: η μόρφωση των βλασταριών μας, που έπονται ημών...

Ναι ναι ξέρω, δεν φτάνει που σφίχτηκες για να το βρεις, τώρα σου άφησα κι άλλο μονιμότερο σφίξιμο στο στομάχι. Γιατί - και με το δίκιο σου - θα με ρωτήσεις τι φρούτο είναι αυτό και που ευδοκιμεί.Σε τι κλίμα; και τι σόι είναι ο γεωργός που το νοιάζεται; Εντάξει τώρα με ρούμπωσες εσύ... σηκώνω τα χέρια ψηλά... διότι από τον φαύλο ετούτο κύκλο άκρη αδυνατώ να βγάλω.

Κι όχι δεν αναφέρομαι στην προβληματική και μερικές φορές ανύπαρκτη λειτουργία των σχολειών μας - της κάθε βαθμίδας. Αναφέρομαι στην προβληματική και μερικές φορές ανύπαρκτη εγκεφαλική λειτουργία αυτών που στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Σε μας τους γονείς δηλαδή... που το άγχος μας για την μόρφωση του παιδιού μας περιορίζεται στο άγχος για καβάτζωμα μιας θεσούλας - το δημόσιο δε κορυφή των προτιμήσεων.

Και θα μου ξαναπεις τι σε έπιασε κυρά μου και τα βάζεις με τους γονείς που στο τελος τελος έτσι μάθανε, έτσι κάνουνε; Μα αυτό το "έτσι" είναι που δίνει την τελική κλοτσιά κι όλο το εκπαιδευτικό σύστημα πάει κατά διαόλου.

Όταν το μόνο που απαιτούμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας είναι αυτά και μόνον που θα του εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θεσούλα ποιος και γιατί να νοιαστεί για τα υπόλοιπα; Ποιός και γιατί να νοιαστεί να καλλιεργήσει πνεύμα και σκέψη; ποιός και γιατί να νοιαστεί να παραδώσει ανθρώπους συγκροτημένους στην κοινωνία; και στο κάτω κάτω ποιόν συμφέρει να το κάνει αυτό;


Δεν πίστευα στα αυτιά μου στην συνάντηση στο σχολείο. Γονείς να εξίστανται τη στιγμή που ο έρμος ο δάσκαλος, διαφωνώντας με την "παπαγάλου μίμηση", εξηγούσε γιατί ακολουθεί άλλη τακτική με τα παιδιά. Από στόματα μαμάδων και μπαμπάδων, που έχουν τη μόρφωση του παιδιού τους πάνω από όλα, να ακούγεται: "...το να καταλάβουν μας μάρανε... αν δεν μάθουν να παπαγαλίζουν δεν θα καταφέρουν τίποτα... αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα..."

Και ω ναι! πράγματι έτσι λειτουργεί! Μέχρι κι ένα 10χρονο το ξέρει...




9 σχόλια:

  1. Εύχομαι τέτοιοι γονείς να είναι μειοψηφία, δεν μπορεί να είναι πολλοί.. ε?
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ αναρωτιέμαι γιατί ακόμη να υπάρχει ανέξελεγκτη αναπαραγωγή; Μα είναι δυνατόν άνθρωποι με τέτοια μυαλά να γίνονται γονείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Margo
    δεν ξέρω, εγώ πάντως έχω απελπιστεί. Δεν μου κάνει για μειοψηφία...δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΟΧΙΑ
    νομίζω ότι το σημαντικότερο - και το δυσκολότερο - είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που το είναι τους να έχει χαρά και ισορροπία.

    Αντί όμως γι΄αυτό καταλήγουμε να πνίγουμε την ψυχή τους. Αναπαράγουμε τη δική μας στενομυαλιά προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους φόβους μας. Κι ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα τα απωθημένα μας τα βγάζουμε στα παιδιά
    αυτά που κατηγορούσαμε παιδιά τα κάνουμε στα ίδια μας τα παιδιά.
    Τα έχουμε μετατρέψει στους πιο σκληρά εργαζόμενους και αντί για μάθηση προτιμούμε την παπαγαλία.
    Και όταν αύριο μας πουν άντε γ@@@
    θα μας κακοφανεί, αφού έτσι θα λειτουργεί το σύστημα τότε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να να αλλάζεις ηλεκτρικούς πίνακες ή βρύσες, χρειάζεσαι μια τυπική τουλάχιστον πιστοποίηση ότι ξέρεις να κάνεις αυτή τη δουλειά.
    Για οποιαδήποτε δραστηριότητα όλοι ρωτούν "τι ξέρεις" πριν στην αναθέσουν.
    Για όλες εκτός από μία. Την πιο απαιτητική, την πιο επικίνδυνη, εκείνη με τις πιο τραγικές συνέπειες.
    Εκείνη του γονιού..
    Εξ΄όρισμού όλοι ικανοί γι΄αυτό, εξ΄ορισμού η πλειοψηφία αποτυχημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tikto
    ότι θα έρθει η στιγμή που θα μας διαολοστείλουν είναι βέβαιο. Και εμείς θα αναρωτιόμαστε γιατί " αφού όλα τους τα δώσαμε..." μακριά νυχτωμενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @φοραδίτσα
    ένας ψυχολόγος-παιδαγωγός έγραφε: «Ικανοποιούμαστε όταν κάνουμε τα παιδιά μας ανθρώπους σαν κι εμάς:στερημένους, άρρωστους , τυφλούς, κουφούς αλλά με ψηλό δείκτη νοημοσύνης..»

    ΥΓ: Εσύ πάντως την μανούλα να την ακούς και να μην πατάς ξυπόλητη... Ότι και να λέμε, οι μάμαδες πάντα κάτι παραπάνω ξέρουν:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..έλα να θαυμάσεις τις φωτογραφίες σου..!!!!!
    ευχαριστώ..:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή